Tandregulering
Hvorfor rette tænder?
Der kan være mange grunde til at rette tænderne med bøjle. Det kan være i situationer hvor tænder eller kæber ikke vokser rigtigt sammen (børn i vækst), ved uhensigtsmæssigt sammenbid, stort overbid eller underbid, dybt bid med slid eller hvis tænderne står uregelmæssigt / er “skæve”.
Proceduren
Uanset hvilken indikation der er for tandregulering er proceduren ved opstart af behandlingen den samme. Man kommer inde til en forundersøgelse. Her undersøger specialtandlægen tandstillingen og sammenbiddet og lytter til hvilke ønsker og behov den enkelte person har. Her forklares kort hvilke muligheder der er for evt. tandregulering. Denne forundersøgelse er gratis.
Næste skridt er at der tages billeder af ansigt og tænder, røntgenbilleder, aftryk til gipsmodeller eller skanning til 3D digital model. Dette tager ca. 40 minutter og der betales 5000kr.
Det indsamlede materiale analyseres af specialtandlægen og munder ud i en behandlingsplan, som man kommer og hører om gangen efter til behandlingssamtalen. Dette tager ca. 25 minutter og der betales også 5000kr. Alt afhængig af bøjletype og om der er behov for anden tandbehandling inden, monteres der evt. bøjle umiddelbart i forlængelse af behandlingssamtalen.
Når behandlingen er i gang kommer man til kontrol ca. en gang om måneden (evt. lidt hyppigere). Her justeres og aktiveres bøjlen alt afhængig af hvad der er behov for. Kontrollerne tager ca. 15-30 minutter alt afhængig af hvad der skal foretages. Der betales den månedlige rate ved ét besøg pr måned.
Bøjlebehandling foregår i 2 faser
Den første, hvor tænderne rettes på plads, varer i gennemsnit ca 2 år, med besøg ca. månedligt.
Den anden, hvor tænderne holdes på plads, varer som regel livslangt, men kontrolleres ved med besøg ca. hver 4. måned i ca. 1,5 år. Disse kontroller med indregnet i prisen for den samlede bøjlebehandling.
Gør det ondt at have bøjler?
Uanset hvilken type af bøjle, der benyttes vil der være ømhed de første par dage efter bøjlen er justeret. De færreste oplever det som decideret smerte, men man kan såfremt der er behov for det tage midt smertestillende håndkøbsmedicin de første par dage.
En fast bøjle kan i perioder komme til at stikke og du vil få udleveret voks og få information om hvordan du skal forholde dig. Du er altid velkommen til at henvende dig, så vi kan hjælpe dig.
Hvad må jeg spise?
Som udgangspunkt må man spise helt som man plejer når man får rettet tænder med aftagelige bøjler (f.eks. Invisalign), efter hvert måltid børstes tænderne og bøjlen, og bøjlen sættes på plads i munden. Hvis tænderne er ømme kan det være en god idé at vente med tørret kød, mattak osv. til ømheden er overstået.
Hvis man har fast bøjle skal man undgå hårde, seje og klæbrige ting såsom karameller, lakrids og vingummier samt tørret fisk/ kød og skibskiks. Slikkepinde må ikke knases. Hård frugt og gulerødder skæres i mindre stykker.
Hvilke typer af bøjler findes der?
Der findes faste bøjler, som monteres på tænderne med plast. De kan enten være i metal eller tandfarvede / æstetiske.
Dertil findes aftagelige bøjler som Invisalign.
Se mere på invisaligns hjemmeside.
Priser på de forskellige typer at bøjler er afhængig af hvor omfattende behandlingen er. Ved forundersøgelsen kan du få et prisoverslag for netop din behandling.
Tandbørstning
Når man har bøjle tager det længere tid at børste tænderne. Den dag, bøjlen monteres, får du vist hvordan det skal gøres og du får udleveret tandbørste, solotandbørste, mellemrumsbørste og farvetabletter, så du kan tjekke din tandbørstning derhjemme.
Risici
Hvis tandbørstningen ikke er optimal kan man lettere end ellers få misfarvninger, tandkødsbetændelse og caries / “huller”
Tændernes rodspidser kan afrundes ved behandlingen og risikoen er størst ved tænder, der har været slået og tænder, der i forvejen har korte rødder. Vi følger dine rødder med røntgenbilleder.
I meget sjældne tilfælde kan en tand få brug for en rodbehandling. Risikoen er meget lille og det ses som regel primært i forbindelse med personer, der har været igennem en kæbeoperation.